Стройното и пропорционално тяло, освен за истетически красиво,  се счита и за символ на добро здраве и жизненост. Стройната фигура е бленувана цел за много жени, които се подлагат на диети и упражнения за да премахнат излишните килограмил Независимо от диетите и редовните упражнения, тялото при някои хора не е пропорционално развито. Най-често това е следствие от натрупване на мастни клетки в определени зони и мастни депа.
 


Липосукцията може да се окаже подходящата  процедура за всички, при които има големи и неестетически натрупвания на мастна тъкан, които не се повлияват от други неоперативни процедури. Липосукцията е метод при който се отстраняват ненужните мастни натрупвания и се скулптурират определени зони на тялото. Освен че подобрява пропорциите интервенцията  повишава самочувствието на пациентите.
 

 


Тъй като липосукцията става все по-популярна и към нея прибягват все повече жени, предлагаме ви, някои от най-разпространените заблуди относно интервенцията.



Мит първи. Липосукцията е  единственият ефективен начин за борба със затлъстяването. По време на една процедура могат да си премахнат  около 10 литра мастни натрупвания.

 

Ако имате проблем с постоянно повишаване на теглото или не можете да се справите с излишните килограми, въпреки диетите и упражненията, трябва да се консултирате първо с ендокринолог. В повечето случаи излишното тегло може да се премахне чрез подходящ хранителен режим или засилена физическа активност.

 

Липосукцията е метод, който се използва не за цялостно отслабване, а само за премахване на фокална натрупвания на мазнини, или така наречените «мазнини капани". При жените, такима  депа с абнормено отлагане на мазнини са  бедрата, хълбоците, колената , както и в по-ниските зони на  корема. При мъжете мастните натрупвания са предимно в областта на гърдите и най-вече в корема- така нареченото „бирено коремче“. Характерно за този тип мастни депа е, че се разрушават и премахват изключително трудно и не се влияят слабо от антицелулитните програми.
 


По отношение на обемите, които биха могли да се отстранят по врме на една процедура, специалистите са категорични, че колкото по-малко е количеството премахната мастна тъкан, толкова по-бързо се възстановява пациента.  Премахване на големи количества мазнини (повече от 5 литра) значително увеличава риска от кръвозагеба и прави процеса не  само болезнен , но също така и много опасен. Когато се налага отстраняване на големи обеми мастна тъкан, лекарите препоръчват това да се прави поетапно в няколко отделни операции.


Мит втори. Ултразвуковата, вакуумната и оттичащата липосукция са абсолютно различни методи за премахване на подкожни мазнини.

 

Въпреки разнообразните и нови техники за извършване на липосукция, всички те са обединени от един общ принцип- през минимален разрез на кожата се „изпомпват“ излищните мазнини. Новите методи включват премахването на мазнини с помощта на вакуум или ултразвук.
 

В зависимост от апаратурата, която се използва, се различават два основни метода – аспирационна и ултразвукова липосукция.

Аспирационната липосукция е най-популярна и най-често прилагана. При този метод    мастната тъкани се премахва  без да се разрушава цялостта и.
 

Един от най-съвременните  методи е ултразвуковата липосукция. Различава се по това, че преди да се аспирират мастните клетки, се разрушават и чак тогава се изсмукват  под формата на мастна емулсия. Въпреки по-голямата сложност ултразвековия метод намалява риска от увреждане на кръвоносните съдове и затова може да се  премахват по-големи количества мазнини.  

 

Още от най-рапространените митове и заблуди, можете да видите  тук.